Ливан изпадна в още по-дълбокакриза в сряда, след като Хизбула и

...
Ливан изпадна в още по-дълбокакриза в сряда, след като Хизбула и
Коментари Харесай

Ливан не успя да си избере президент

Ливан изпадна в още по-дълбокакриза в сряда, след като  " Хизбула " и нейните съдружници осуетиха опит на своите противници да изберат върховен чиновник на МВФ за президент на страната, изостряйки междурелигиозното напрежение и тласкайки страната към все по-голяма невъзможност, предава Ройтерс.

Четири години, откогато Ливан изпадна във финансов срив, който бележи най-тежката рецесия в близкоизточната страна от гражданската война през 1975-90 година, парламентът не съумя за 12-и път да избере някой, който да заеме поста, непокътнат за маронитски християнин според системата за разделяне на управляващите.

Депутати от подкрепяната от Иран въоръжена шиитска формация " Хизбула " и техни съдружници, в това число шиитското придвижване " Амал ", се отдръпнаха от сесията, с цел да попречат на кандидатурата на главните християнски партии - служителя на МВФ Джихад Азур.

Противопоставянето рискува да провокира междурелигиозен спор, като един от главните християнски съдружници на Хизбула,Гебран Базил, поддържа кандидатурата за избиране на Азур, дружно с християнски фракции, настроени против " Хизбула ".

Азур, шеф на МВФ за Близкия изток и някогашен министър на финансите, завоюва поддръжката на 59 от 128-те депутати в Народното събрание при в началото гласоподаване, по-малко от две трети, нужни за победа на първия тур. Сюлейман Франгие, подсилен от " Хизбула " и нейните съдружници, получи 51 гласа.

След това " Хизбула " и техните съдружници се отдръпнаха, проваляйки кворума от две трети, нужен за втори тур на гласоподаване, в който претендент може да завоюва с поддръжката на 65 депутати.

Това оставя Ливан без непосредствена вероятност за заемане на вакантния президентския пост, след като мандатът на съдружника на " Хизбула " и християнин Мишел Аун завърши през октомври.

" Хизбула ", която твърди, че упражнява конституционните си права, поддържа своя непосредствен християнски съдружник Франгие, другар на сирийския президент Башар ал-Асад, който мощно поддържа правото на " Хизбула " да има оръжия.

" Хизбула ", която е избрана като терористична група от Съединените щати, отприщи яростна изразителност в акцията си против Азур, описвайки го като конфронтационен претендент.

Ливанският шиитски мюфтия шейх Ахмад Кабалан провежда офанзиви в неделя против Азур, без да го посочва, обвинявайки го, че е подкрепян от Израел и предизвести, че " няма да бъде позволен президент с американски щемпел ".

57-годишният Азур сподели, че желае да построи национално единение и да реализира промени в страна, затънала в най-дълбоката си рецесия след гражданската война от 1975-1990 година

Азур беше министър на финансите от 2005 година до 2008 година, интервал на политически спор, който изправи държавно управление, подкрепяно от Запада и Саудитска Арабия, против съперници, свързани с Дамаск и водени от " Хизбула ".

Азур също по този начин се радва на поддръжката на главната секта на друзите в Ливан, Прогресивната социалистическа партия, водена от семейство Джумблат, и някои сунитски депутати.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР